30 Haziran 2012 Cumartesi

ÇHD: Asıl amaç kentleri rant odaklarına çevirmek

Etkin Haber Ajansı / 27 Haziran 2012 Çarşamba, 18:08
 AKP'nin Kentsel Dönüşüm Yasası ile halkın barınma hakkını yok etmek istediğine dikkat çeken ÇHD, "AKP'nin asıl amacı; kentleri rant odaklarına açmak, kamusal kaynakları fütursuzca kullanmak, halkın çıkarlarını tamamen ötelemek, halkın barınma hakkını gasbetmek ve direnişini cezalandırmak, hak arama yollarını kapatmak ve bütün bunun maliyetini de halka ödetmektir" dedi.
İSTANBUL- Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasası olarak adlandırılan, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile AKP'nin halkın barınma hakkını yok etmek istediğini kaydetti.


Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan ÇHD, "AKP halka 'senin evini, arsanı gasedeceğim, bana itiaz edemezsin' diyor" dedi.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un Cumhurbaşkanı Gül'ün onayından geçerek yürürlüğe girdiğini hatırlatan ÇHD, yasanın, kent merkezindeki arazilerin rantsal dönüşümünü sağlamaya yönelik olduğuna işaret etti.

ÇHD, Yasa ile Anayasa'da yer alan sosyal ve hukuk devleti ilkesinin, eşitlik ilkesi ilkesinin, burjuva hukukunda en kutsal sayılan Anayasa’nın 35’inci maddesinde düzenlenen mülkiyet hakkının dahi ihlal edildiğine dikkat çekti. ÇHD, Anayasa dışında, toplamda 27 yasanın da koruyucu hükümlerinin de ortadan kaldırdığını kaydetti.

''SOSYAL DEVLET' İLKESİYLE ÇELİŞİYOR'

Yasada riskli yapılarda uygulama sırasında elektrik, su ve doğal gaz gibi kamusal hizmetlerin verilmeyeceği yönünde ifadelerin yer aldığını hatırlatan ÇHD, "Bu yapılarda yaşayan yoksul halk ve kiracıların barınma hakkı ortadan kaldırılmaktadır. Halka barınacakları yeni bir yer imkânı yaratmadan, halkı evlerini terk etmeye mecbur bırakarak, bölgeleri zorunlu tasfiye edeceklerdir. Bu uygulama Anayasa'nın 2'nci maddesindeki "sosyal devlet" ilkesiyle çelişmektedir" dedi.

'HAK ARAMA HÜRRİYETİNİ ORTADAN KALDIRIYOR'

Yasayla halkın yargıya gitme hakkının da ortadan kaldırıldığına işaret eden ÇHD İstanbul Şubesi, yargının tamamen saf dışı bırakılmak istendiğini kaydetti, bununla "hak arama hürriyetini" ortadan kaldırıldığını vurguladı.

Yasayla birlikte orman alanları, kıyılar, tarım alanları, meralar, zeytinlikler ve sit alanlarının imara açılacağını, bu alanların talanının önünün açılacağına işaret eden ÇHD, tüm şehircilik ilkeleriin yok sayıldığını kaydetti. Belediyelerin devre dışı bırakılarak yetkinin genel olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verildiğini anımsatan ÇHD, "Bakanlık ve TOKİ, olağanüstü yetki ve bütçeyle donatılarak, emlak piyasasını yönlendiren tek aktör olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.

'ASIL AMAÇ; KENTLERİ RANT ODAKLARINA AÇMAK'

ÇHD'nin yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: "AKP iktidarının asıl amacı afet riski altındaki alanların iyileştirilmesi ya da halkı deprem riskinden koruyarak sağlıklı ve güvenli yaşam alanları yaratmak değildir. Asıl amaç; kentleri rant odaklarına açmak, kamusal kaynakları fütursuzca kullanmak, halkın çıkarlarını tamamen ötelemek, halkın barınma hakkını gasbetmek ve direnişini cezalandırmak, hak arama yollarını kapatmak ve bütün bunun maliyetini de halka ödetmektir."