11 Temmuz 2012 Çarşamba

'TOKİ'de denetim mekanizması kurulsun'

Samsun'da yaşanan selin ardından TOKİ'ye ilişkin başlayan tartışmalar sürüyor. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Hakkan, Bakan Bayraktar'ın Samsun'daki yapılaşmadan sorumlu olduğunu kaydetti. Uzmanlar, TOKİ'nin denetlenmediğini kaydederek, denetim mekanizması kurulmasını istedi.
Etkin Haber Ajansı / 11 Temmuz 2012 Çarşamba, 17:17
ANKARA- TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Samsun'da yaşanan sel felaketi ve TOKİ uygulamalarıyla ilgili olarak oda binasında basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısına Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan ve yönetim kurulu üyeleri Bülent Batuman ve İmran Karaman katıldı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, TOKi’nin dere yataklarını başka yerlere kaydırarak ya da kanallar açarak binaları inşa ettiğini belirtti.
Dere yataklarının olması gerektiği gibi ıslah edilmediğini belirten Hakkan, konutların bir çoğunun nedereyse dere yataklarına 3 metre yakınlıkta olduğunu, su baskınlarının bir kaç saniyede gerçekleştiğini kaydetti.
Bölge de ciddi sorunların olduğunu vurgulayan Hakkan, Karabükte inşaa edilen "Cennet Vadisi" evlerinin de akarsu yatağına inşa edildiğini söyledi, "buralarda ciddi sorunlar yaşanacak" diye uyardı.
'BAYRAKTAR'IN SORUMLULUĞU BÜYÜK'
Hakkan, "TOKİ nasıl bir kurum?" sorusuna şöyle yanıt verdi: "TOKİ bakanlığın yetkilerini devralmış kamu kurumu niteliğinde bir kurum. Fakat hiçbir şekilde denetlenemeyen tek kurum. Yaptığı uygulamalar ve kullandığı yetkiler açısından baktığımızda endişe verici. Hem belediyelerin, hem bakanlığın yetkileri üzerinde yetkiler kullanan, planlama yapan, bir kurum haline gelmiş. Hatta daha ötesinde Başbakan’a bağlı, özel şirket gibi işletilen bir kurum."
Şu an Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Erdoğan Bayraktar'ın daha önce TOKi başkanlığı yaptığını hatırlatan Hakkan, Bayraktar'ın Samsun'daki yapılaşmadan sorumlu olduğunu kaydetti.
'TOKİ ARACILIĞIYLA İNSANLAR REHİN ALINIYOR'
Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Batuman ise, "TOKİ’nin kamu kurumu niteliğinde olması denetim dışı olmasını gerektirmez" dedi. Batuman, bunun için denetim mekanizmalarının kurulması gerektiğini söyledi.
TOKİ'ye 23 bin kişinin dava açtığını hatırlatan Batuman, neredeyse 100 bin kişinin TOKİ mağduru olduğunu kaydetti. Açılan davalara karşılık yaklaşık 100 milyar tazminat ödendiğini ifade eden Batuman, çok sayıda kişinin ise mağdur edildiğini belirtti.
Batuman, "Hükümet TOKİ ile yaptığı müthiş, iyi icraatın sonucunda halktan destek aldığını söylüyor ama aslında bunu tersten de okumak mümkün. TOKi aracılığıyla teslim edilmeyen konutlar aracılığıyla insanların rehin alındığını söylemekte mümkün" dedi.