11 Temmuz 2012 Çarşamba

Erdoğan: TOKİ en başarılı kurum

Başbakan Erdoğan, dere yatağına konut inşa ederek 5 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan TOKİ'yi savundu: "TOKİ bu ülkenin en başarılı kurumlarından birisidir. TOKİ bu tür salvolarla yıkılacak bir kurum da değil."
Etkin Haber Ajansı / 11 Temmuz 2012 Çarşamba, 14:38
ANKARA- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, genel merkezdeki AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Samsun'daki sel felaketi ile ilgili açıklamalarda bulundu, TOKİ'yi savundu.
Başbakan Erdoğan, 5'i dere yatağındaki TOKİ konutlarında olmak üzere 13 kişinin yaşamını yitirdiği seli, "dünyanın en gelişmiş ülkelerinde de oluyor" diye savundu ve Rusya'yı örnek verdi.
Başbakan Erdoğan, tsunami gibi daha büyük felaketlerin yaşandığı ülkeleri örnek gösterirken, "Amerika'da oldu, Japonya'da oldu. ABD'de Florida afeti felaket bir afetti. Sayı çok çok büyüktü. Japonya'da yaşanmıştı daha yeni" dedi.
ZAMAN ZAMAN MI?
Başbakan Erdoğan, Türkiye'de "zaman zaman afetler yaşandığını" ve "bu afetlerde zaman zaman can kayıpları" olduğunu iddi etti. Sorumluluğu önceki hükümetlere atan Erdoğan, "Türkiye'de öncelikle on yıllardan, yüzyıllardan bugüne gelmiş bir çarpık kentleşme ve yapılaşma sorunu var" dedi, AKP'nin bu soruna karşı çalışma yaptığını iddia etti.
YİNE KADER DEDİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bilim insanlarının doğal afetlerde can kayıplarının önlenebileceği değerlendirmesine rağmen, ölümleri "kader"e bağladı: "Ne kadar önlem alırsanız alın, öyle afetler yaşanabiliyor ki, yüzyılın, 500 yılın, bin yılın en büyük afeti olabiliyor. Aldığınız tüm tedbirleri geçersiz kılabiliyor. Afetler karşısında can ve mal kaybını sıfıra indirmek bugün dünyanın hiçbir ülkesinde mümkün değildir. Örneği yoktur. Depremle iç içe yaşayan Japonya'da kayıplar yaşanıyor. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde fırtınalar, sel baskınları yüzlerce binlerce cana mal olabiliyor."
Samsun'daki ölümenle ilgili soruşturmanın yapıldığını kaydeden Erdoğan, "İhmal varsa, kusur varsa sorumlular ortaya çıkarılacak. Gereken hiç tereddütsüz yapılacaktır" dedi.
Erdoğan, hükümetine yönelik eleştirileri ise yine "kendi siyasi hırsları için ranta dönüştürmeye çalışanlar, fırsatçılar, haksız, mesnetsiz bir karalama kampanyası şeklinde fırsat devşirme" şeklinde nitelendirdi.
Erdoğan, TMMOB'a bağlı odaları da "yalancılıkla" suçladı: "Gazeteler yazıyor; 'Mühendisler odası, mimarlar odası şöyle, şöyle dedi'. TOKİ'ye soruyorum; 'Size böyle bir yazı geldi mi bunlardan?'. 'Hayır'. O zaman, malum Bakanımız TOKİ'nin başındaydı. İşte kendisi de burada. Böyle bir yazı geldi mi size? Böyle bir yazı yok. Niye o zaman bu yalan, niye bu iftiralar? Dürüst olun. Ama bunların cibilliyetinde bu yok. Yapıyorlar bu tür açıklamaları, 'Buradan halkın kafası böyle bir karışsın'... Ondan sonra bir malzeme... Hedef ne? 'Hedef acaba biz AK Parti'yi nereden vurabiliriz?'"
'TOKİ İLE ALAKALI DEĞİL'
Başbakan Erdoğan, TOKİ'nin plan değişikliği ile dere yaptağına konut yapmasını ise inkar etti: "Dere yatağına konut inşa etmek gibi TOKİ ile alakalı bir durum söz konusu değil. Tamamının gerekli zemin etütleri yapılmış, çevre etütleri yapılmış, dereyle ilgili ıslah çalışmaları yapılmıştır. Tüm bu tedbirleri bu önlemleri yetersiz kılacak derecede 500 yılda bir görülecek büyüklükte sel geliyor ve maalesef bodrum katlarda vatandaşlarımıza maalesef o ağır faturayı ödettiriyor. O da tamamında değil, onu da söyleyeyim. Dereye yakın olan TOKİ binalarının bodrumlarında."
TOKİ'nin "bu ülkenin en başarılı kurumlarından birisi" olduğunu iddia eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Size ne oluyor ya. Bugüne kadar giremediğiniz, hayatınızda yapamadığınız, böyle bir şeyi hayal edemediğiniz ey CHP, ne oluyor size de böyle tahammül edemeyince hemen bir fırsatta TOKİ'yi yıkma gayreti içerisine giriyorsunuz. TOKİ bu tür salvolarla yıkılacak bir kurum da değil. Onu da size ayrıca söyleyeyim" dedi.